0327/2024 - THE CONSUMPTION OF ULTRA-PROCESSED FOODS IS ASSOCIATED WITH METABOLIC SYNDROME IN INDIVIDUALS OVER 40 YEARS OF AGE O CONSUMO DE ALIMENTOS ULTRAPROCESSADOS ESTÁ ASSOCIADO COM A SÍNDROME METABÓLICA EM INDIVIDUOS COM MAIS DE 40 ANOS
To verify the association between UPF consumption and MS in individuals aged 20 and 39 years and ≥ 40 years. Cross-sectional, population-based and household study. Demographic, socioeconomic, lifestyle, anthropometric, biochemical, food consumption and blood pressure (BP) data were collectedindividuals ≥20 years old, of both sexes, living in Teresina (PI). Of the 262 participants, 38.2% of individuals were aged 20 to 39 years and 61.8% were ≥ 40 years old. Individuals aged ≥ 40 years had a higher prevalence of MS (57.4%), hyperglycemia (13%), hypertension (54.9%) and high waist circumference (WC) (50.6%). At 20 to 39 years of age, the prevalence of MS was 23% and they had adequate blood glucose, BP and WC (99%, 78% and 77%, respectively). In the total sample, caloric intakeUPF was 20% of total calories, 24.4% in the group aged 20 to 39 years and 17% in the group ≥ 40 years. It was found that individuals aged ≥ 40 years in the highest tertile of UPF consumption had a 35% higher prevalence of MetS. The excessive consumption of UPF should be discouraged and the consumption of fresh/minimally processed foods should be encouraged, aiming to guarantee the health of the population.
O CONSUMO DE ALIMENTOS ULTRAPROCESSADOS ESTÁ ASSOCIADO COM A SÍNDROME METABÓLICA EM INDIVIDUOS COM MAIS DE 40 ANOS
Abstract(resumo):
Verificar a associação entre consumo de AUP com a SM em individuos de 20 e 39 anos e ? 40 anos. Estudo de natureza transversal, de base populacional e domiciliar. Foram coletados dados demográficos, socioeconômicos, estilo de vida, antropométricos, bioquímicos, consumo alimentar e de pressão arterial (PA) de indivíduos ?20 anos, de ambos os sexos, residentes em Teresina (PI). Dos 262 participantes, 38,2% dos indivíduos possuíam 20 a 39 anos e 61,8% com ? 40 anos. Indivíduos de ? 40 anos possuíam maior prevalência de SM (57,4%), de hiperglicemia (13%), hipertensão arterial (54,9%) e circunferência da cintura (CC) elevada (50,6%). Já aos 20 a 39 anos, a prevalência de SM foi de 23% e apresentavam glicemia, PA e CC adequadas (99%, 78% e 77%, respectivamente). Na amostra total, a ingestão calórica de AUP foi de 20% das calorias totais, sendo de 24,4% no grupo de 20 a 39anos e de 17% no grupo ? 40 anos. Verificou-se que indivíduos com ? 40 anos no maior tercil de consumo de AUP apresentaram 35% maior prevalência de SM.. Devendo desencorajar o consumo excessivo de AUP e estimular o consumo de alimentos in natura/minimamente processados, visando a garantia da saúde da população.
Keywords(palavra-chave):
consumo alimentar; alimentos in natura; alimento processado; síndrome metabólica; doenças não transmissíveis.
Rodrigues, BGM, Vilarinho, VN, Lâvor, LCC, Viola, PCAF, Mascarenhas, M.D.M, Sousa, PVL, Frota, KMG. THE CONSUMPTION OF ULTRA-PROCESSED FOODS IS ASSOCIATED WITH METABOLIC SYNDROME IN INDIVIDUALS OVER 40 YEARS OF AGE. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/Sep). [Citado em 05/12/2025].
Está disponível em: http://www.cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/the-consumption-of-ultraprocessed-foods-is-associated-with-metabolic-syndrome-in-individuals-over-40-years-of-age/19375