0088/2024 - CLASSIFICATION OF COMMERCIAL FOOD ESTABLISHMENTS: COMPARISON BETWEEN METHODS CLASSIFICAÇÃO DE ESTABELECIMENTOS COMERCIAIS DE ALIMENTOS: COMPARAÇÃO ENTRE MÉTODOS
Objective: to compare the classification of commercial food establishments obtained by the index of access to food in establishments sold for consumption at home (HFSI) with the classification of food acquisition recommended by the technical study “Mapping of Food Deserts in Brazil”. Method: investigated commercial food establishments present in the food environment (circular buffer) of areas with and without Public Food and Nutritional Safety Equipment (EPSAN) in Belo Horizonte. An on-site audit was carried out to evaluate the HFSI, which was organized into tertiles to classify the establishment. Comparison was made between the classifications of establishments observed by HFSI and those proposed by the technical study. Results: Grocery stores, bakeries/confectionery shops were classified as ultra-processed food purchasing establishments by the HFSI while the technical study defines them as mixed establishments. Conclusion: There was a difference in the classification of commercial food establishments according to HFSI and technical study, which may compromise the associations of the community food environment in studies with nutrition and health outcomes.
Keywords:
Access to Healthy Food; Feeding in the Urban Context; Food
CLASSIFICAÇÃO DE ESTABELECIMENTOS COMERCIAIS DE ALIMENTOS: COMPARAÇÃO ENTRE MÉTODOS
Abstract(resumo):
Objetivo: comparar a classificação dos estabelecimentos comerciais de alimentos obtida pelo índice de acesso a alimentos em estabelecimentos de comercialização para consumo no domicílio (HFSI) com a classificação de aquisição de alimentos preconizada pelo estudo técnico “Mapeamento dos Desertos Alimentares no Brasil”. Método: investigou os estabelecimentos comerciais de alimentos presentes no ambiente alimentar (buffer circular) das áreas com e sem Equipamentos Públicos de Segurança Alimentar e Nutricional (EPSAN) de Belo Horizonte. Realizada auditoria in loco para avaliação do HFSI, que foi organizado em tercil para classificação do estabelecimento. Realizada comparação entre as classificações dos estabelecimentos observada pelo HFSI e proposta pelo estudo técnico. Resultados: Mercearias, padarias/confeitarias foram classificadas como estabelecimentos de aquisição de alimentos ultraprocessados pelo HFSI enquanto o estudo técnico os define como estabelecimentos mistos. Conclusão: Observada diferença na classificação dos estabelecimentos comerciais de alimentos segundo HFSI e o estudo técnico, o que pode comprometer as associações do ambiente alimentar comunitário em estudos com desfechos de nutrição e saúde.
Keywords(palavra-chave):
Acesso a Alimentos Saudáveis; Alimentação no Contexto Urbano; Alimento
Cordeiro, N.G., Mendes, L.L, Jardim, M. Z., de Paiva, G. G., Ribeiro, F. C. S., Vieira, G. M. R., Costa, BVL. CLASSIFICATION OF COMMERCIAL FOOD ESTABLISHMENTS: COMPARISON BETWEEN METHODS. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/Mar). [Citado em 05/12/2025].
Está disponível em: http://www.cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/classification-of-commercial-food-establishments-comparison-between-methods/19136